Да изсмучеш океана

Прелиствайки ултра-кифленското-претенциозното женско списание „ЕВА“ (брой – август 2010 г.) , попаднах на едно миниатюрно каренце, което привлече вниманието ми. Electrolux се оплакали от липсата на достатъчно рециклиран материал за изработка на новички еко прахосмукачки и решили да поемат нещата в свои ръце. В криейтив отдела се ражда инициативата Vac from the Sea , която лично аз приемам за гениална.

С две думи – недостигът на рециклиран материал пречи на компанията да произвежда ЕКО сериите си домакински електроуреди. Решението е да се събират пластмасовите торбички и други отпадъци, трупащи се в океаните и създаващи отровни острови и островчета. От това печелят и околната среда (разбирай – всички ние), и самата корпорация.

А Electrolux определено печелят – не само си осигуряват нужните ресурси, но и се доказват като социално отговорна компания. Друг е въпросът, че специалните серии със сигурност ще са с по-високи цени по всички гореизброени причини всъщност няма да се продават (информация – тук) и ще са лимитирани. Но това не променя фактът, че инициативата е добра, много добра.

Plastic Karma – този термин използват в краткото си разяснително видео Electrolux. Всъщност, ние сме заобиколени от купища PVC продукти, като дори не осъзнаваме колко много ресурси са нужни за производството им. Същевременно рециклирането е по-скоро привилегия, отколкото навик. Поне в повечето точки на планетата. Пластмасата пък е заместител на качествените, скъпи ресурси. Така се получава един омагьосан кръг, от който изход са намерили именно героите на този пост.

Не знам дали някой друг не ползва същата стратегия за набавяне на ресурси – не съм чула. Всъщност, не вярвам да е толкова уникално хрумване. Важното в случая е, че именно Electrolux са решили да комуникират този метод за разрешаване на проблеми – техни и наши. И го правят успешно и увлекателно. Дори си поставят и висша цел – да насочат вниманието на потребителите към рециклирането и нуждата от него.

След като прегледах сайтът на кампанията, проверих и Facebook страницата. Честно казано – добра е. Има разнообразна информация за иновативни идеи и бъдещи продукти. Има всичко необходимо, стига да се интересуваш. Има и Twitter account на инициативата, поддържан от Cecilia Nord, вицепрезидент на Electrolux.

Аз така и не мога да разбера защо тези прахосмукачки няма да бъдат пуснати в продажба. Според мен имат възможността да станат хит на пазара, особено сред по-отговорните и вманиачените по околната среда потребители. Такива много. А има и много други, за които би било въпрос на имидж да заявят, че преди време прахосмукачката им се е носила безславно по повърхността на Средиземноморието, примерно.

Ако всичко, за което ви разказах, е събудило интересът ви по някаква причина – разгледайте блогът, Facebook страницата и Twitter акаунта  – мисля, че си струват. Ако съм ви загубила времето – осъзнайте се и спрете да ме четете 😉

P.S. Под влияние на тази инициатива си харесах прахосмукачката Electrolux Green. Нямам никаква идея какви са й характеристиките и т.н. Не разбирам шведски (засега), просто машинката изглежда усмихната и има готин зелен надпис. Ако пуснат серия в синьо, е напълно възможно да започна и да я искам.

P.P.S. Видеото е публикувано в YouTube на 21 юни 2010 г. и до 08.08.2010 г. има 10 076 гледания. Прекалено малко.

Реклами

Един коментар към “Да изсмучеш океана

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s