Chocolate chip cookies

Вместо да изпадам в истерии по приготвянето на багаж за почивчицата, реших да посготвя нещо вкусно.

За втори път се пробвах да сготвя Chocolate Chip Cookies. За сведение – първият път бяха изненадващо грозни и квадратни, но пък супер вкусни 🙂

И защото не съм скръндзава, ще ви споделя великата рецепта. По моя скромен опит това е едно от най-забавните за готвене неща, най-малко цапащи и съответно най-разпускащи.

Резултатът

Продукти:

3/4 чаша бяла захар

3/4 чаша кафява захар

1 чаша масло, размекнато на стайна температура

2 големи яйца, разбити

1 пакет ванилена захар (или 1 супена лъжица екстракт от ванилия)

2 и 1/4 чаши бяло брашно

1 с.л. сода

3/4 с.л. сол

3 шоколада

ядки (по желание)

Приготвяне:

Хващате първите пет неща в списъка с продукти и ги разбърквате хубаво в 1 голяма купа. Докато стане сравнително гладка смес. После добавяте останалото, БЕЗ ШОКОЛАДА И ЯДКИТЕ. Бъркате, бъркате, хващате после миксерчето и на най-слабата степен доразбърквате за перфектни резултати. Шоколадите се нарязват на парченца – вие си харесвате размер, но най-малко на 4 гледайте да режете квадратчето. Изсипвате шоколада и смлените ядки към тестото и с дървена лъжица внимателно, ама мнооого внимателно разбърквате. Целта на упражнението е да се разнесат последните 2 съставки равномерно из цялото тесто.

Загрявате фурната на 190 градуса. По Целзий. 375 – по Фаренхайт 😉 Само отгоре ви трябва да грее.

Взимате една голяяяма тава и слагате хартия за печене на дъното. Хващате една стандартна супена лъжица и загребвате от тестото колкото да се напълни лъжицата и малко връхче да има. Ако хванете повече, ще станат доста големи кукита. И те са вкусни. Много, ама много е важно да внимавате на какво разстояние сипвате тестото. 5см гарантират, че няма да се получат квадратни бисквитки. А квадратните не са хич апетитни на вид. От опит казвам 🙂 Предупреждавам, че няма да можете да изпечете всички кукита наведнъж. 3-4 тави са гаранция, че всичко ще е ОК и прилично.

Вкарвате първата тава във фурната, чакате 8 минути, вадите дивотийките, дори и да не изглеждат готови, и заедно с хартията под тях ги прехвърляте да изстиват на някой подходящ поднос. Hint: Ако е метален, най-добре. Слагате пак хартия на тавата, тесто, фурна, 8 минути, вадене… Разбрахте схемата 🙂

След като изпечете цялата партида, идва най-трудната част. Трябва да се преборите с невероятния аромат около вас и да изчакате кукитата да изстинат, преди да опитате. Тогава ще са най-хубави 🙂

Аз ще оправям багаж, а на вас оставям да точите лиги по тази рецепта, която най-нагло откраднах оттук.

*Бонус към цялата процедура е, че след готвенето и самият готвач мирише неустоимо вкусно 😉

3 мнения за “Chocolate chip cookies

  1. Чудесн кукита и чудесно представяне на рецептата – 5 звезди от мен (excellent). И весело изкарване на почивката!

    1. Благодаря. Още не съм опитала тази партида за жалост, но усещам, че ще са много добри 🙂

  2. леле, страхотно 🙂
    от многоо време търся изпитана рецепта на кукита 🙂
    мерси за рецептата 🙂

    хубаво изкарване на морето 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s