Крав Мага – самозащита и за кифли

Преди седмица ме поканиха да посетя безплатния курс по самозащита по техниката Крав Мага. Доста се колебаех дали да отида, но Ива също прояви интерес и един слънчев ден се наканихме и се изтъпанчихме на уреченото място. Не знам какво си бяхме мислили, но и двете не очаквахме да се бием с никой. Май си представяхме, че ще наблюдаваме отстрани някаква демонстрация. Да, ама не!

Влязохме в залата и инструкторът Алекс започна да ни обяснява какво ще правим. В този момент двете с Ива започнахме да се гледаме тъпо, а на мен ми стана даже смешно. Не, че щяхме да правим нещо смешно. Просто май при мен напрежението изби на смях. Извинявам се, за което 🙂

Всъщност самата система Крав Мага изобщо не е смешна или забавна. Това е, цитирам: „съвременна система за самоотбрана, създадена от израелци. Te използват ръкопашния бой като начин на оцеляване, а не като бойно изкуство. Системата е базирана на естествени реакции, прости движения и защитни принципи. Тренировките по Крав Мага се водят възможно най-реалистично. Важна част от подготовката на трениращия е симулацията на реални нападения.“ Дам, реалистично си е.

В началото на тренировката всичко ти се струва странно, може би защото си представяш как изглеждаш отстрани. Крачки напред, крачки назад и встрани – как да не се смея, като осъзнавам каква картинка съм отстрани. Оказа се, че ходенето и крачките хич не ми се отдават. Нищо ново.

Симулациите обаче са нещото, което отключи агресията вътре в мен. Майк и Божидар сложиха протекторите и добре, че го направиха. Макар че Ива така и не преодоля фактът, че срещу нея е Майк и постоянно повтаряше „Ама как да го ударя?! Как?! Това е Майк!“ Което пък също беше забавно. Със самодоволство трябва да споделя, че аз с удрянето проблеми нямам, така да се каже – отвътре ми идваше. В един момент тотално забравяш кой е срещу/зад теб в ролята на нападател – просто се защитаваш. Така както би трябвало да го направиш, ако един ден ти се наложи (дано не ми се наложи).

Мога да ви разказвам още много за снощи, но по-добре е да го видите и изживеете сами. Аз съм убедена, че ще се запиша на курс при Алекс. Въпреки некоординираните ми крака. Въпреки нежеланието ми да спортувам.

P.S. Благодаря на Алекс, че не ме изгони и ме изтърпя. Надявам се да не се е отчаял от мен 🙂

6 мнения за “Крав Мага – самозащита и за кифли

    1. Повече информация има на страницата – http://starzagency.net/zashtita
      Този курс, който посетих, се проведе в 1 училище до Сити Центъра. Не съм сигурна дали там е по принцип, но мога да разпитам, ако проявяваш интерес 🙂

  1. Има и други инструктори по Крав Мага в софия.Например аз ходих при Данаил Найденов той има зала на центъра на София,близо до метро станция Лъвов мост.
    Много е добър, помага ни, лично на мен много ми хареса как ме изтърпя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s