Евтина ли съм и кой го реши така?!

Предупреждавам: Мнението по-долу съдържа пасивно-агресивни думи, изрази, мисли и т.н. Ако на някой не му се иска да чете подобни неща – да не чете. Мнението си е лично мое и не е следствие от опити за лично облагодетелстване. Също така бих искала да уточня, че не са ми интересни всякакви обяснения за механизма на изчисляване на алгоритми и т.н, и т.н. Ако проблемът беше в моето техническо незнание, щях да попитам. Има кой да ми обясни.

Ще ме извинявате за леко подвеждащото заглавие, ама няма да ви разправям някакви лични еротични истории. Поне не днес 🙂

Оказа се, че според Google и аз, и ти, и всички ние сме по-евтини от някои други хора. Разбирай – други users. Преди няколко дена до мен достигна тайната информация, че моите кликове на Google Adwords, видиш ли, са по-нестойностни от кликовете на някой, живеещ в „нормална“ англоговоряща държава. How come? – питам аз!

Кой решава дали аз като User съм по-долу от някое дете, цъкнало просто някъде си за идеята? Кой решава кои страни са по-евтини от други и защо? Кой има правото да ми каже, че аз, ти и всички ние сме треторазрядни user-и? Аз, ти и всички ние, които сме млади, амбициозни, заинтересувани от случващото се около нас. Аз ти и всички ние, които искаме да променим нещата около себе си към по-добро. И които всъщност правим Google това, което е.

Кой ще дойде и ще ми каже в лицето, че аз съм „евтина“. CHEAP! Видиш ли, сравнена с някоя американска тийнейджърка, която рови в интернет, за да намери съвети как да стане по-популярна в училище. Или пък с някой английски педофил, търсещ жертви online. Или с някой друг кретен, който по случайност се е родил в „Най-великата страна на света“ (сарказъм).

Ама да заповядат господата и госпожиците от Google и да ми обяснят защо точно смятат мен, теб и всички нас за 2-ро качество хора? Защо моя избор да отворя тяхна реклама се счита за по-недостоен от този на някой средностатистически идиот? Защо смятат, че аз се интересувам по-малко от рекламирания продукт/услуга и т.н. от онези скъпите.

Защото точно така излиза. Иначе каква ще да е причината, поради която клик от България е 5-6 пъти по-евтин от друг клик. Съгласна съм, че не е коректно всеки отделен user или потребител (както ви харесва), да е със собствен Google рейтинг. Съгласна съм, че сигурно има идея да се предотвратяват измами по този начин.

И все пак – нормално ли е да се приема, че до някаква степен ние сме по-тъпи, по-безинтересни, по-неважни от други хора? Нали всички сме равни? Все пак Google се стараят да предоставят услуги с еднакво качество на всеки един техен потребител. Не е ли съответно това двоен стандарт – те ни дават същото, ама ние не сме достатъчно добри за него. Ние сме second hand. Нашата стойност е колкото на миналогодишна колекция от италиански outlet, появила се днес у нас като brand new.

Защото на мен точно така ми се струва, че стоят нещата. И за жалост няма да се променят.

Да ме извинявате, ако съм била прекалено емоционална, агресивна, неразбрана и т.н, и т.н. по вашите стандарти. Мен това ме дразни. Набива ми се в очите като правописна грешка, като кофти избор на обувки, кофти цветови комбинации и други подобни кифленски неща.

Защото никой не може да ми каже, че съм евтина. Нито ти, нито те. Без значение от стандарти и алгоритми.

12 мнения за “Евтина ли съм и кой го реши така?!

 1. Според мен причината е една – покупвателна способност и съответното разполагане със средства – едно кликване от Северна Америка е много по-вероятно да доведе до покупката на нещо, отколкото същото от източна Европа или друг подобен регион. Един вид твоите са нещо като празни патрони.

 2. Тъкмо навреме ти се появява статията с моето решение да махна целият Adsense който съм сложил по сайтовете си. Защо да пълня качествените си сайтове с евтини рекламки, като съм постигал сам доста добри суми от реклама, да не казвам колко пъти съм партнирал и колко проекти съм взел от тези сайтове ..

 3. „Нашата стойност е колкото на миналогодишна колекция от италиански outlet, появила се днес у нас като brand new.“
  много ми хареса това 🙂

  а по темата: това е една от екстрите, които предлага животът в беге (горчива усмивка); определено е обидно, обаче.. 😕

 4. Каквато и да е причината – майната й. Но много ми хареса твоето лично мнение и представянето му. Свел съм до минимум употребата на Гугъл продукти – точно заради това се опитвам и да си докарам PR0.

  1. Миналата седмица много ме бяха ядосали с това откритие и той текстът сам се написа. Не мога да приема такива глупости. Мисля си, че в „глобалното село“ уж всички трябва да сме равни. Но естествено това не е така и няма как да стане. Тъпо е да ти казват, че не струваш.

 5. рекламата продава… ако аз разпространявам реклама, целта е да я разпространявам сред хора, които ще си купят, а не такива, които няма да си купят…

  когато рекламата ми се гледа от хора, които купуват по-малко.. тогава ми се плаща по-малко..

  никой не оценява твоя клик, нито пък ти слагат морални оценки.. никой не слага и морални оценки на човека, който разпространява рекламата, а просто му плаща по-малко за разпространението от това, което биха платили на някой който я разпространява в регион където продукта ше се купува повече..

  моралните оценки са напълно излишни в слуая 😉 когато рекламираш в телевизия и вестник защо има разлика в цената.. не защото потребители на едното са по-first-hand, не защото едната медия е по-смислена от другата – просто едната продава повече.. много е просто 😉

  извинявам се за рязкото мнение, но логиката ми се стори много странна 😉

  1. Ще започна отзад-напред 🙂 Първо – благодаря за мнението, а и моята логика определено не е не-странна. Все пак съм руса 😉 И писах в момент на афект и определено си личи.
   Съгласна съм с твоето мнение, въпреки всичко. Така е! И все пак не ми е приятно да се възприема, че аз няма да купя нещо, да се поинтересувам от неща, защото съм от БГ. Самото решение да кликна на рекламен банер означава, че съм заинтересувана от продукта. Пък каквито сме импулсивни жените, това означава, че бих потребила. Това е моята логика всъщност 🙂

 6. Е-еееееееееее открихте топлата вода.Разбрахте най-сетне -парата движи света.

 7. Причината драга ми мила е че съдържанието което предлагат Българските сайтове е постно,Бедно,Крадено и измислено.
  Интернет трафика се държи от няколко големи компании.
  Които си знаят работата нали все пак сме се родили в Бедна и Не чак дотолкова свободна държава

 8. Браво, Диди, гордо и почтено написано от твоя страна…Гласувам много „за“ този пост!
  По повод „евтиното“ бих била заинтригувана какво ли би написал Циничният Елф, слушайки „Happiness is a warm gun“ на Beatles 😉
  Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s