Аз чета, ти четеш… А как четеш?

Алекс (изненада, нали 🙂 ) стартирал книжно блог-предизвикателство, а Папс ми е предала щафетата.  Поводът – 24 май! Национален празник, ако сте забравили. Ако не сте сигурни какво се празнува на тази дата, моля, затворете този блог. Сериозно говоря.

Точно осъзнавах, че напоследък не знам какво да напиша и щях да споделя този проблем в обширен пост. Но… Но сега ще ви разкажа как чета 🙂 Всъщност тази щафета прилича малко на интервю. И то сериозно. Като интервю за работа. Ето ги и петнадесетте не особено лесни въпроса и моите скромни отговори:

1. Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти „храна за четене“? – Рядко, но като че винаги наблягам на сладки и шоколадови изделия. Сусамки, бонбони, шоколади. Но много рядко.

2. Какво обичаш да пиеш, докато четеш? – Мляко с шоколад. Топло или студено. В повечето случаи не пия нищо. Много рядко сядам да чета с чаша вино под ръка. Мисля, че много зависи от конкретната книга, която е в ръцете ми. Често забравям за всичко, ако историята ме погълне. Понякога забравям и да спя 🙂

3. Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти в книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява? – И двете. Никога не драскам по книги. Дори и по учебници. Често записвам изречения, изрази и пасажи, които са ме докоснали по някакъв начин – емоционален или интелектуален. Имам тефтер в нощното шкафче, но рядко намирам химикал или молив наблизо. Затова напоследък се мъча, записвайки думите като бележка в телефона. Забавно е, защото по всяко време те са с мен. Така се случва случайно да отворя някоя от тези бележки и емоцията да се върне. Прекрасно е.

4. Как отбелязваш последната прочетена страница? – С книгоразделител. Запасила съм се с прекрасни екземпляри с пейзажи от Италия върху тях. Така удоволствието е двойно по-голямо – всеки път, когато отварям/затварям книгата, виждам още красота 🙂

5. Художествена или нехудожествена литература? Или и двете? – Художествена по желание, нехудожествена – насила. Трудно чета учебници, наръчници и т.н. Не ме поглъщат и заинтригуват, затова чета по-бавно от обикновено. Художествената литература е страст и емоция. Никой учебник не може да ти даде това.

6. Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? – Старая се. Обаче възниква друг проблем – нямам търпение да прочета какво ще се случи после. И така отново и отново. Докато не заспя върху книгата. Затова се случва и да се налага да препрочитам няколко абзаца в последствие, за да установя кое точно е било последното от предния ден 🙂

7. Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът те дразни? – Ако авторът ме „дразни“, няма и да я започна. Ако книгата е безинтересна и върви трудно – ще се мъча докрай. Случвало се е, но просто съм толкова любопитна, че не мога да не разбера как ще завърши историята. Понякога е много натоварващо, но аз съм инат 😉

8. Ако попаднеш на непозната дума, спираш ли, за да потърсиш някъде значението? – Ако говорим за технологичен термин или нещо подобно – понякога го правя. В повечето случаи си записвам думата и на другия ден се ровя, за да проумея. Старая се да си изградя идея кое какво е според контекста. В последствие става забавно, когато осъзная колко далече от истината съм била.

9. Какво четеш в момента?Анри Троая – „Ейглетиерови“. В момент на абстиненция прерових всичко налично и нечетено вкъщи и открих тази трилогия. В момента съм съвсем в началото на първата част и всъщност е доста интересно. А и изданието е от далечната 1968г., което носи в себе си едно допълнително очарование и опиянение (силният аромат на мастило е тоооолкова прекрасен). Пожълтели страници, почти никакви типографски грешки, изчистени корици – наистина несравнимо удоволствие

10. Коя е последната книга, която си купи? – „В очакване на Годо“ и още 2-3. Не мога да купувам само по една книга, освен ако не съм финансово ограничена. Имам си цели сектори, които мечтая да изчета, но за момента все още не съм успяла 😦 Най-хубавото е, че все повече хора около мен четат, и то различни неща. И доста често се случва така да си обменяме книги и впечатления за тях. Наистина прекрасно!

11. От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж? – Принципно не мога да се разкъсвам. Но се е получавало така, че в едното „вкъщи“ чета една книга, а в другото – друга. Малко натоварващо е превключването, но поне не се разнасят постоянно книги наляво-надясно. Предпочитам да се концентрирам върху една, за да мога да я изчета по-бързо.

12. Имаш ли си любимо място/време за четене? – Леглото. През деня обикновено ме обхваща една хиперактивност, която ми пречи да седна на едно място. Затова чета вечер в леглото. Естествено, има изключения. От време на време се случва да попадна на книга, заради която спирам да ям, спя, дишам и т.н. Тогава просто се придвижвам от стая в стая с нея, докато върша някакви автоматизирани движения. И всичко ми пречи на четенето. Затова се затварям за ден-два вкъщи и чета, докато не свърши. Откачена работа 🙂

13. Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания? – Самостоятелни издания. Поне така си мисля. Май прекалено много се вманиачавам по поредиците и накрая ме е яд, че всичко е свършило. Винаги искам още и още…

14. Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? – Всичко, което ми хареса и остави следа в мен. Без значение кой е авторът и какво е общественото мнение. Коелю, „Здрач“, Айн Ранд, Хемингуей, Оруел, Капоти – важното е да съм го усетила по някакъв начин. Ако след два дена съм забравила усещането за книгата, значи не си е струвало.

15. Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.) – Не организирам. По принцип съм доста разхвърляна, така че това не е изненадващо. Но винаги знам кое къде се намира. Така е и с книгите у дома. Сигурно има 4-5 места, обсебени от тях. Може и да са повече 🙂


4 мнения за “Аз чета, ти четеш… А как четеш?

 1. Здравейте! Аз съм Ема и съм голям почитател на книгите. В свободното си време само чета, затова тези въпроси ме заинтригуваха и реших да отговоря. Ето и моите отговори:

  Отговорите на Ема Пламенова Цветанова:

  1. Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти ,,храна за четене“?

  Обикновено не похапвам, когато чета, но понякога, когато ставам рано, обичам да закусвам филийки с масло и чубрица докато чета най-новата ми книга. Не го правя по друго време, защото само тогава оставам сама и мога да се насладя спокойно на момента. И да, обичам да похапвам, когато чета. Предпочитам нещо, като соленки, филийки, яйца – все по-солените неща. Но се случва да си взема един-два шоколадови бонбона докато чета. Зависи какво ми се хапва, какво чета и как се чувствам / в какво настроение съм.

  2. Какво обичаш да пиеш, докато четеш?

  През деня, най-често предпочитам айрян, но рано сутрин или по-късно вечер се спирам на млякото с какао. Това са двете ми най-любими ,,напитки за четене“ . Но се случва и да не ми се пие нищо. По принцип не обичам много да пия, докато чета, но понякога го правя. Например когато релаксирам или съм много изнервена и уморена. Но когато книгата ми е много интересна и бързам да чета още и още от нея, в никакъв случай не пия. Всеки път е различно. Както и в по-горния въпрос – отново всичко зависи от настроението ми!!!

  3. Отбелясваш ли си някакви пасажи и моменти в книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

  В никакъв случай не бих драскала по книга, каквото и да става. Това ме ужасява също толкова, колкото и рязането от книги! Но честичко се случва нещо в книгата особено много да ми хареса. Тогава аз си го записвам някъде, където намеря в този момент, и го слагам на специално място. А самата книга мога да си я сложа най-отпред на лавицата за книги, за да се досетя след няколко месеца, че четенето си е струвало. Понякога обсъждам мнението си за книгите с приятелки. Забавно ми е да си говоря за това с другите.

  4. Как отбелязваш последната прочетена страница?

  Обикновено използвам някое календарче, но може да е всичко, което ми попадне под ръка: ластици за коса, моливи, химикалки, дистанционното управление, дребни играчки, фигурки, листа за писане, малки тефтерчета… Абсолютно и съвсем всичко, което може да се побере между страниците на книгата. Може и глупаво да е, но ми е станало навик да правя така, особено когато бързам. Но понякога, когато приключа четенето точно когато съм завършила някоя глава, просто запомням: ,,Сега прочетох глава 3, стигнала съм точно до глава 4!“

  5. Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?

  Аз лично предпочитам художествената литература.

  6. Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата или можеш да спреш по всяко време?

  Истината е, че аз много предпочитам да си дочета главата, но не винаги е възможно. Понякога ми се налага да бързам, друг път трябва да свърша нещо и ми се налага да оставя книгата по средата. Но после трудно намирам мястото, до което съм стигнала. А понякога сама спирам, ако около мен е прекалено шумно или някой ми пречи. Но общо-взето гледам да си чета главата до край. Така знам как свършва, а иначе цял ден нещо ме човърка, че незнам какво се случва с героите в края на главата.

  7. Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът те дразни?

  Обикновено не ми се случва авторът да ме дразни, но ако все пак стане така, най-вероятно ще спра да чета към средата на книгата, ако не ми е интересно. Но ако любопитството ми надделее все пак ще прочета цялата книга. Не може да захвърлим интересните книги, само и единствено защото авторът ни дразни. Щом искаме да прочетем нещо, просто го прочитаме и това е! Такъв е моят принцип. Пък и малко е вероятно някога да се случи авторът да ме дразни.

  8. Ако попаднеш на непозната дума, спираш ли, за да потърсиш някъде значението?

  Най-напред предполагам какво значи, а после питам някой, който е наблизо. Ако съм си вкъщи мога да проверя значението в интернет или тълковен речник. А понякога в самата книга е написано значението на думата. Различно е и аз всеки път постъпвам по различен начин взависимост от това къде се намирам.

  9. Какво четеш в момента?

  В момента нищо, но преди седмица приключих ,,Анн от Авонлий“. Сега очаквам да си взема следващата част – ,,Анн от острова“. Но това са много стари книги и вече не се издават, затова ги вземам от библиотеката. Ако някой се интересува – поредицата включва шест книжки със следните заглавия: 1 – ,,Анн от фермата ,,Грийн Гейбълс“. 2 – ,,Анн от Авонлий“. 3 – ,,Анн от острова“. 4 – ,,Анн от къщата на върбите“. 5 – ,,Анн от дома на мечтите“. 6 – ,,Анн от Ингълсайд“.

  10. Коя е последната книга, която си купи?

  Последната книга, която си купихбеше първата част на гореспоменатата поредица – ,,Анн от фермата Грийн Гейбълс“. Беше последната останала бройка и много трудно я намерих. Напоследък много съм се запалила по тази поредица.

  11. От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?

  Аз съм от тези хора, които четат по няколко книги. Малко разнообразие, все пак…

  12. Имаш ли си любимо място/време за четене?

  Любимото ми място за четене е на дивана в хола, особено когато оставам сама. Любимото ми време за четене е сутрин, когато се събудя. Но когато имам интересна книга за четене, то всичко зависи от нея. Мога да чета по всяко време, най-важното е книгата да ми бъде интересна.

  13. Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

  Предпочитам поредици. Колкото по-дълга е поредицата, толкова по-голямо удоволствие ми доставя да събирам книгите от нея и да ги чета. Когато свърша самостоятелните издания, все ме е яд, че няма продължение и ми става криво, защото книгата ми е била толкова интересна…

  14. Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отнова на всичките си приятели?

  Да и това са Астрид Линдгрен и нейната прекрасна трилогия за Карлсон. Колкото и пъти да съм чела книгата, тя никога не ми омръзва. Няма по-добър писател от Астрид Линдгрен!

  15. Как организираш книгите в библиотеката си?

  По поредица и дебелина. Най-дебелите книги и поредица са най-отзад, а най-тънките са най-отпред. Хубаво е да имам ред. Така знам всяко нещо къде седи и когато го потърся, веднага мога да го открия.

  1. Благодаря за включването в играта. Ако искаш, можеш да публикуваш своите отговори и като бележка към профила ти във Фейсбук. Просто отбележи Аз чета в бележката и всички ще имат достъп до твоя начин на четене 🙂

  1. С удоволствие ще ти препоръчам да прегледаш любимата ни читалня и социална мрежа за книги – http://www.azcheta.com/ , ако все още не си. Мисля, че там ще успееш да намериш нещо, което да те грабне 🙂 Ако ли не, съм готова да ти дам лично мнение за нещата, които съм чела последно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s