Made in China

Прибрах се. Една седмица в Китай без достъп до половината Интернет доведе до изключителното натрупване в мен на емоции, впечатления, мисли, чувства и т.н., които напират да излязат. За жалост всичко не може да бъде казано на 1 път. Нито пък трябва 🙂 По тази причина предполагам, че ще пиша поне два пъти за всичко, което ме е впечатлило. Днес мисля да нахвърлям само основните неща. Без обяснения. Просто като схема.

Yiwu street view

1. Китай не е това, което очаквах! Цивилизовано е. Хората не живеят в колиби 😉

2. Инфрастуктурата е впечатляваща. Не може да се опише просто. Дупки по улици, магистрали и т.н. няма. НИКЪДЕ!

3. Град с 4 млн. жители се води село. Точно така – СЕЛО. По тази логика – София е малко село!

4. По улиците е чисто. Нищо, че няма кошчета, а всеки хвърля където му е кеф. Просто всяка вечер се мият. Сметосъбиране като организирана дейност от държавата няма. Безработните обикалят с колелета-колички и събират. После отиват на сметището и им дават пари за всеки кубик смет. И се събира разделно.

5. Въздухът в градовете е мръсен. Много мръсен. Изглежда като мъгла. Поне в китното търговско селце Иу (Yiwu, провинция Zhejiang). Огромното производство, ниското ниво на екология и подобни си казват думата. Все пак огромна част от автомобилите и превозните средства едвам покриват еко-стандарта EURO-4.

6. Авто-паркът им е по-добър от нашия. Стари са само такситата и колите на най-бедните. Горивото е 1,20лв на литър. Карат се много BMW – не видях 5 или 7-ма серия, които да не са изпълнение Li. И с Audi е същото. Porsche Cayenne – народна кола 🙂

7. Ако мислите, че трафикът в София е ужасен, а всички шофьори са ненормални, значи нямате никаква идея каква може да бъде реалността. Аз съм се возила със затворени очи във всяко такси. Пешеходците нямат предимство. Който успее да се навре, е с предимство. Грешка, който реши, че иска да се навре някъде, се навира. Катастрофи почти няма. За 1 седмица видях 1 счупена броня на кръстовището, и един мнооого лек удар без щети. Клаксонът се използва вместо псувни, мигач и т.н. Няма изнервен шофьор. Обаче е лудост и безумие.

8. Няма почивни дни. Работи се всеки божи ден! Освен по Нова година (Китайската), когато се почива 2 седмици. Повтарям – всеки божи ден.

9. Няма пенсионно и социално осигуряване – или работиш, или си на улицата.

10. Има недостиг на работна ръка. НЕДОСТИГ.

11. Няма достъп до Facebook, Twitter, bit.ly, WordPress… и доста други. И през proxy пробвах – или не съм се справила, или няма никакъв начин да стане. Обаче, хората нямат нужда от такива неща! Имат работа за вършене. И я вършат. А и си имат китайски вариант на Farmville. И играят на борсата. Не мисля, че им липсва нещо.

12.  В Китай стандартът на живот е висок. И продължава да се вдига. Храната им е евтина. На ден средностатистическият китаец харчи около 0,50 лв. за храна. На месец работниците във фабриките (засега) получават около 120 лв. заплата. Това са най-ниските заплати. Сметката си я направете сами.

13. Китаец за забавления не е чувал. Или поне не в смисъла, който вкарваме ние. Ама то и при такова ежедневие, къде време.

14. В Китай се пуши навсякъде! И в магазините даже. Но китайците не пушат толкова много, колкото нас. А кутия цигари не е евтина. В магазина видях, че 1 пакет от някаква тяхна марка струва 16лв.

15. Китайците не биха могли да живеят без комунистическото управление. Всъщност, лично аз смятам, че това е най-доброто за тях. Ще се обоснова след време.

16. Когато китаец каже, че ще направи нещо, го прави. В уречения ден, в уречения час.

17. Китайците са много ограничени хора. Нямат време за губене, затова май не четат много. Почти нямат информация къде какво се случва. Но само защото не я търсят. И не се интересуват.

18. При средна заплата 1000 юана, цената за издаване на международен паспорт е някъде към 2000 юана. И се чака между 40-60 дена. Сега разбирате ли защо няма китайски туристи 🙂

19. Китайците имат проблем с числото 4. В хотела нямаше етаж 4, в асансьора след 3 има 5.

20. До преди десетина години е имало много обири. Затова всички прозорци са с решетки – дебели решетки. От първия до последния етаж. Вече няма нужда от тях, защото икономиката процъфтява.

21. Китайците са щастливи хора.

22 мнения за “Made in China

 1. много ми беше интересно да го прочета 🙂 само това за числото 4 го знаех, всичко друго изглежда извънземно… чакам продължение!

  1. Когато отново вляза в нормален ежедневен ритъм и мислите ми се подредят ще опиша по-подробно всичко 🙂

 2. Мерси за споделените впечатления. Само не разбирам защо ги мислиш за щастливи? Не че вероятно не е вярно – просто ми е интересно твоето мнение. 🙂

 3. Браво, Диде,

  много як пост! Вземи се свържи със Стойчо и пусни нещо и в Пътеписи.
  Радвам се много да те видя обратно! 🙂

  1. И аз се радвам, че се върнах 🙂 Моите впечатления не са подходящи за пътепис, защото не са туристически. Но ще разкажа всичко!

 4. Кофти е това, че няма забавления. Недостигът на работна ръка, може да се обясни по 2 начина – много хора работят неща, които в нормалните държави са оптимизирани и не са нужни толкова много хора; 2 хората от останалия свят, не искат да ходят да работят там.

  Щастливи били, много често глупавите хора без право на избор са много щастливи също. Тук не мога да твърдя, че те са такива, защото не съм комуникирал с китайци, но го поставям на масата 🙂

  В една поддържана зоологическа градина, също може да бъде много подредено и далеч по-чисто от естествената среда… само, че не мерси. Не бих искал да съм в клетка само заради подредеността и оредения начин на живот вътре. (:

  Да, на мен също ще ми бъде интересно да чуя по-подробните разкази за преживяванията в Зоологическата градина 🙂

  1. Май ще се наложи да напиша подробното описание по-скоро, за да не оставям погрешно впечатление у хората. Потрай и ще разбереш какво точно съм имала предвид 🙂

 5. много интересно 🙂 хем имам някакъв поглед върху източна Азия, а някои неща ме изненадаха 🙂
  ще изчакам по-подробния ти пост 🙂

 6. Впечатляващи познания за човек,които е бил само седмица в Китаи,аз имах удоволствието да живея там няколко месеца и също понаучих това-онова,повечето неща наистина са такива там,а за числото 4 и 14 са суеверни не за друго а защото то предвещава смърт,за това няма и 4 и 14 етаж в блокове и хотели,имах една позната,която живееше там от доста време и си беше наела апратамент на 14 етаж,доста по-евтин от останалите етажи в блока,по принцип имам много спомени,но не възнамерявам да ви товаря с тях,наи добре е да се види на место,а..да не забравя..храната е изключително вкусна и разбира се няма нищо общо със тази която приготвят китаиците тука,това е за сега.Поздрави!!

 7. Много приятен пост. И аз имах удоволствието да отида там преди няколко години и останах очарована от всичко, което видях и преживях. С нетърпение чакам продължението.

 8. яко, трябва да се прочете от всички 5млн. калпазани тука. Внуците ни ще говорят перфектно китайски,
  (заклевам се във всичко свято) – познайте защо….
  Ако можете разпространете го в повече сайтове може някой да се замисли

 9. Китай винаги е бил голяма държава. Споделям голяма част от споделените мисли, нищо че съм бил аотдавна там. Присика ми се отново да прескоча, защото е толкова различно и зареждащо, че голяма част от остава трудна за асимилиране. Нужно е време и съм сигурна, че следващите разкази ще бъдат много интересни

 10. 1. Да „очакваш,“ че страна с най-бясното икономическо развитие от 1978-а насам (и особено след 1990, когато се осъществяват най-умопомрачителните реформи в икономиката и ръста и) е страна, където хората може би живеят в колиби означава единствено, че въобще не е извършена информационна подготовка преди заминаването, и – най-тъжната част – че в България очевидно все-още се робува на стереотипи щом стане дума за Далечния Изток, който за съжаление явно си остава извор на мъгла за средностатистическия източноевропеец – стереотипи, с които съм се сблъсквал и аз в разговори с всякакви невежи, които си мислят, че в Китай има само оризища и селяни с онези островърхи шапки (които всъщност са виетнамски,lol).

  2. Toтално вярно, но това е защото икономическият бум ги изисква за поддържане на ръста и не е нещо, с което може да се прави компромис по какъвто и да е начин.

  3. София по принцип е пълно село, без да става каквато и да е дума за размери на населението. А за пръв път научавам, че в Китай наистина има такава официална категоризация – това проверена информация ли е наистина? Аз живях там 6 години, така че силно се съмнявам в правотата на това твърдение, но логиката е относително правилна, защото моят град на бившо местожителство (Шанхай) е двайсет и няколко милионен град, та в сравнение с него четиримилионен град наистина ще да е село.

  4. Не е чак толкова чисто, понеже наистина хвърлят боклук навсякъде (а това е защото определено не са възпитани в култура, която опазва околната среда) – в Шанхай, обаче, има организирана държавна дейност по почистване, като служителите са главно от женски пол и често дори метат с метли, каквито съм виждал само на село: изработени от клонки от дървета. Не, не чистят ежедневно, но става поне през ден, така че да, държавата се старае – според бюджета. Явно зависи от това, къде ще попадне съответният турист, та да получи (неточни) впечатления. В Пекин, например, е разкошно. Авторката разхождала ли се е по брилиантните му булеварди?? Или пък в ултрачистия 大连?

  5. Да, въздухът е наистина е потресаващ, но дори да покриват ЕUR-4 изискванията, колко чист може да е той щом по пътищата излизат десетки хиляди нови автомобили на ден заради феноменалното покачване на стандарта на живот?! А тежкопромишлените зони са точно в най-гъстонаселените места……

  6. Тотално вярно.

  7. DEAD ON, GURL.

  8. Да, работи се всеки ден, но всеки има само петдневна работна седмица, независимо дали ще започне от понеделник. А ако иска да си търси допълнителен доход, да, работи се колкото искаш/колкото ти трябва – като навсякъде.

  9. Да, нямаше доскоро, но сега законодателството се променя именно с тази цел, като започнаха вече със здравните осигуровки миналата година, например.

  10. Да, заради застаряването на наелението, породено от правилото за едно дете на семейство, но и това се променя – ако и майката, и бащата са били „сами“ деца, то имат право да си родят и второ, но не искат, защото да имаш дете е много скъпо вече – като навсякъде другаде по света всъщност.

  11. Да, всичко това е блокирано в Китай заради несекващите усилия на отдела по пропаганда, което обаче спомага за култивирането на техни уникални сайтове, ставащи заместител на западните такива… и затова не им липсва нищо – освен свобода……. Защото тяхното виртуално пространство е напълно цензурирано отвсякъде (има специален отдел по интернет полиция, която да брани младите от „неуместно“ съдържание, както и да „варди“ срещу сепаратистките дейности в малцинствените райони…. и не, нямат роми, rofl).

  12. Относително вярно: не напълно вярно за провинциите във вътрешността, които изостават (но и това тотално се променя с невероятна скорост, както и всичко друго в Китай) и тотално вярно за приморските (=пристанищни) провинции с гигантския ръст и доходи, които са вече конкурентноспособни на международно ниво. А тези нископлатени хорица са от села във вътрешността, отишли да работят в приморските провинции като най-евтината работна ръка заради липса на каквато и да е квалификация.

  13. Нищо общо с истината: имат караоке барове дето се врат по цял ден, за да пеят фалшиво; невероятно процъвтяваща проституция, особено във фризьорските салони, където и на мен първия месец ми предлагаха „масаж“; най-тузарски барове/клубове/дискотеки в американски стил – гигантски дансинг, заобиколен от по-интимни сепарета и пр.; плувни басейни през лятото, и пр., и пр., и пр. феноменални забавления, но явно авторката въобще не е живяла в техен голям, космополитен град, където обикновено има и от пиле мляко, буквално (проверяавал съм, LOL).

  14. Китайците са МНОГО по-затвърдени пушачи от нас (и като навици, и като процент от населението, като всичко това датира от феодалната епоха и „приключенията“ им с опиума от незапомнени времена, кулминирали в опиумните войни от 1840-42), но пушат главно мъжете. Това е част от причината те да са с УЖАСНА устна хигиена и ГНУСНИ зъби, като дори и това се променя с най-младото поколение, растящо с лъскавите рекламни билбордове навсякъде.

  15. Да, защото не можеш да живееш в петхилядолетно робство като манталитет и политическа култура, да си съставен от всякакви сепаратистки общности в една от най-големите и етнически пъстри държави на планетата, и да искаш плурализмът да е незабавно функциониращ. Нужно е време и дори Ху казва, че политическа реформа ще има, но ще е постепенна – когато населението плавно узрее за нея. Засега е „со кротце со благо,“ rofl…..

  16. АКО сте се спазарили както трябва за това, кой колко ще получи от услугата. Иначе лъжат и мамят повече от български политик.

  17. Явно авторката въобще не е попаднала в уместна за такива дейности среда: аз се дипломирах от топ-3 университет в един от най-яките градове на планетата, където средностатистическият китаец е феноменална читанка, програмирана да изкарва неограничен брой шестици за ограничено време, и където хората знаят дори за соц-премеждията ни по времето на Тато….. А колегите ми в международната фирма, например, гледаха само „Sex and the City“ и „Six Feet Under“ преди да решат къде в чужбина да почиват през лятото според това, къде ситуацияата е по икономически изгодна за валутния обмен…..

  18. Вярно за паспортите, но няма китайски туристи в бедната източна част на Европа, а не другаде. Тук в Сан Франциско (или пък в Рим и Ватикана, ако щеш: една от сърцевините на Европа), където живея сега е тъпкано с техни туристи, макар че дори тези им гигантски бройки отстъпват на тези дето почиват в Тайланд, Сингапур или Малдивите, например (естествено е да ходят повече в Азия поради географски, икономически и етнически причини, свързани с тяхната многовековна диаспора). Така че е важно да се диференцира между източната част на Европа, откъдето явно идват впечатленията, и останалия широк свят……

  19. 4=四 „умирам“=死, но и в двата случая се произнася като „сьь,“ та оттам суеверието им. Те обожават да си играят словесно така.

  20. Сега само долните етажи са с решетки, защото още има взлом – демек, като в БГ.

  21. Преди няколко години имаше интернет-допитване за това, дали те самите искат да са поданици на Китай….. Близо 70% казаха не………. И затова партията веднага затвори сайта, lol…… Talk about irony!

  1. Много изчерпателен коментар, благодаря за което.
   Бих искала да уточня само, че не съм била там като турист. И не съм видяла нито Шанхай, нито Пекин, което нямаше как да стане, предвид натоварената ми програма. Не твърдя, че съм изчерпателна, нито че точно това е Китай. Споделила съм това, което съм видяла 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s