Сутрешно кафе

Ти как си пиеш кафето? Горчиво, сладко, с мляко, късо, дълго, нес, еспресо, шварц…

Аз пия силно espresso – преди закуска, следобед, и по всяко останало време, когато усетя нуждата или желанието за глътка кафе. И го пия „чисто“. Или „черно“ – както ви харесва. Всякакви „eкстри“ са пълно безумие и богохулство. Да не пропусна – каймакът (crema) да е около 1 см.

Истинското кафе (за мен) е еспресо. Всичко останало е бледо копие и нагло wannabe. Това е положението, да ме извиняват несъгласните. Квинтесенцията на живота е събрана в 25-35мл. И щастията, и тревогите – всичко се побира в 3 малки глътки наслада.

Хубавото еспресо зависи от правилната miscela*, както и всички важни неща в живота 🙂 Да намериш своята miscela, е като да намериш себе си. Това не е конкурс за красота на опаковката, нито на маркетингова стратегия на марката. Това си ти – горчиво-сладък, с плътен вкус и/или наситен аромат. Аромат на лешници, шоколад, кокос или канела. А когато намеришсвоето, другото вече не е кафе.

Хубавото еспресо зависи и от правилната процедура по приготвяне. Най-прекрасната miscela на света може да има вкус на вода с кал, ако не е приготвена по правилния начин. Меленето на ядката – непосредствено преди приготвяне на кафето. Размерът на ядката – 7-8 грама. По-малко е просто разхищение на безценен ресурс. Водата – гореща, много гореща. Смляното кафе трябва първо леко да бъде  съвсем леко навлажнено, за да може след това да пусне пълния си набор ароматни и вкусови качества. Всичко останало след това е вода под високо налягане. И перфектно еспресо. Може и да звучи сложно, но една кафемашина пълен автомат има опция за настройване на всичко изброено дотук. Всичко.

Така кафето става точно твоето – твоите предпочитания, твоята miscela, твоята тръпка. Нирвана.

И все пак, най-хубавото кафе е направено с емоция и поднесено с усмивка. Другото са просто подробности.


*Miscela – Съжалявам, но не обичам да превеждам тази дума. И все пак – смеската на различните сортове кафе с различни пропорции, носещи специфичните си кафеени характеристики, се нарича miscela.
Реклами

17 мнения за “Сутрешно кафе

  1. страхотно 🙂
    тъкмо и аз си пия кафето 🙂
    като бивш барман, се подписвам с две ръце под всичко, което си написала 😉 за съжаление, нямам машина за еспресо вкъщи и почти свикнах с вкуса на разтворимото кафе (+другото му предимство: бързината на приготвяне), което никога не може да направи и бледо подобие на каймак.. 😕

  2. Страхотно, чак ми се допи още едно 🙂
    След „какво“ кафе пиеш, ще чакам да напишеш и „как“ го пиеш 🙂 Може пък по тази тема аз да се включа даже – не съм толкова веща, колкото теб, но ще е интересно. 🙂

    1. Ти с твоето фалшиво кафе по-добре не го описвай, че ще ти се карам пак 🙂 Обаче, ако напишеш „как“ го пиеш, ще помисля да се включа и аз 🙂 🙂 🙂

  3. Охо, много добре написано. Направо може да се замислиш за професионален блог на тема кафе 🙂 . Да правиш дегустации, да даваш съвети…

    За мен също, хубавото кафе няма нужда от никакви допълнителни „гадости“. Пие се чисто. Знам колко е важно кафето да се мели точно преди приготвяне, но не го правя. За това пък съм се замислил в близкото бъдеще да се сдобия с кафемелачка 😉 , както някой скоро ме посъветва (:

  4. С удоволствие допивам третото си за деня кафе, четейки този пост. Чисто, черно и горещо – това е моето кафе. И на мен ми се иска да разбера КАК пиеш своето кафе? А при добро желание – можеш да споделиш и рецептата за твоята miscela…

    1. Имам предложение към теб – пускаш Blog Meme: Как пия кафето си, и всички се включваме 🙂 А miscela-та ми напоследък е от професионалната Lavazza Bar & Caffeteria – con gusto cioccolatato.

      1. То хубаво да го пусна, ама Васи първа предложи на теб – редно е ти да го пуснеш.

  5. Всяка сутрин умирам за кафе и всеки ден (за съжаление 😦 ) се задоволявам с някакви смешни подобия.

    Помислих си – колко си права като казваш, че „Да намериш своята miscela, е като да намериш себе си“! Ами да, това е – започнеш ли деня с твоето изкушение, с твоя вкус и аромат, той ще те следва неотлъчно и ободряващо с всяка стъпка… И денят ще придобие друго, по-приятно за теб настроение. Ще търся и аз 🙂

  6. Егаси описанието. Сефте чета някой да пише за кафе по този начин 🙂 Поздравления!

    1. Хаха, ако знаеш колко емоционални неща изтрих, защото реших, че ще е wicked 🙂 Кафето е много повече от напитка, you know 😉

  7. I know :))) Все пак и аз пия по няколко кафета на ден и горе долу се опитвам да ценя напитката и различните ѝ варианти и пр., макар да не съм навлизал много много в детайли 🙂

  8. Mного добре казано…Пиенето на кафе е прекрасен ритуал и една от малките радости, които никой не може да ти отнеме!

  9. Казала си го. Просто всичко си казала и аз няма какво да добавя.

    Късо еспресо с голяма пяна и без никакви лиготии. Това е кафе. Само това. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s