Six degrees of separation*

Няма да коментирам теорията. Изобщо не ми е това идеята.
Тези дни осъзнах, че понякога боли, когато започнеш да се отдалечаваш от приятелите си. А понякога е на хубаво. В някои случаи няма никакво значение.

1. „Аз и ти сме приятели добри“ – Добрите приятели са много ценно нещо. Когато намериш хора, с които се разбираш, има подобни интереси, прекарвате си приятно, винаги ти е добре и  т.н., е просто прекрасно. Не се замисляш какво ще правиш днес или утре, защото знаеш – ще си с тях 🙂

2. „Тук и там,  там и тук“ – не е възможно всичките ти приятели да са в една мила, сплотена компания. Невъзможно и нездравословно е. Съответно редуваш едните с другите и понякога някои ги пренебрегваш (умишлено или не).

3. „Роднина, милиционер, роднина, милицонер“ – хм, не точно 🙂 Но всеки тръгва по своя път – учене, работа, жени/мъже. Аз като студент с ръка на сърцето казвам – по сесия не мога да се видя с никой, освен с колегите. С другите е мъка, поради различния график на учене и изпити. Ама то като единият е правист, другият – икономист, третият – маркетолог, и така до изчерпване на всички налични специалности… Сложно е, но не е невъзможно. Обаче е сложно.

4. „Обича ме, не ме обича“ – Всичко е прекрасно: партита до зори, всеки си прави каквото иска. После като се почне с чумата – един, втори, трети – хоп! – обвързани. И съответно времето за пиянски вечери намалява. Или пиенето намалява, „щото тя не одобрява такива свинщини“. Няма повече да коментирам.

5. „Работим над себе си“ – Като млади и амбициозни хора, започваме работа. Времето става още по-липсващ ресурс. Съчетаването на всички неща и хора в едно е  утопична идея. Не работи. Пък и работата уморява понякога. И не винаги приключва с края на работното време. И имаш нови познати, нови задължения, нови интереси.

6. „Какви са тези простотии, дето те занимават“ – Тук вече е тежко. Общите интереси ги има. Но има и съвсем неразбираеми за другите. И се получава една какафония – А. иска да говори за плетене, Б. – за готвене, В. – за коли, Г. обяснява къде какво е прочел за новите данъци, Д. обяснява в кой блог какво му е направило впечатление, Е. им казва, че са много загубени и имат безумни интереси. И безсмислени занимания. Още сте приятели, но е дразнещо да гледат с пренебрежение на важни за теб неща. Или да им се присмиват. Но сте приятели. И винаги ще бъдете.

Не ме разбирайте погрешно – тези шест неща не убиват приятелството, нито го помрачават. Просто един ден се събуждаш и установяваш, че нещата са се променили от преди 1, 2, 3… 10 години. И не си сигурен дали е за добро. Но знаеш, че не е за лошо.

Защото сте приятели. No matter what.

*Six degrees of separation – everyone is at most six steps away from any other person on Earth.

5 мнения за “Six degrees of separation*

  1. Сега да не натъжа русата ти главица, ама някой път го убиват. Понякога интересите, средите, останалите познати, начинът на живот толкова се променят, че не можете да се познаете… за съжаление. В един момент ти става по-лесно да поддържаш приятелствата зад граница, защото са онлайн и най-вече, защото си липсвате, а това омаловажава всичко останало.

    ПП: Това за чумата много ми хареса… 🙂

    1. Напълно съм съгласна с теб. Минала съм и през такива разделечавания. И все пак понякога целият този bulls#it няма никакво значение. За щастие 🙂

  2. Много вярно! Това са изпитания, през които преминава или не преминава дадено приятелство. Тези моменти на промяна често са неизбежни, важното е да се съхрани онова приятно и топло усещане от комуникацията с приятелите….макар с течение на времето срещите с тях да са станали по-редки и по-различни.

  3. Аз пък последната година се върнах в кръг от позабравени приятели и си припомних стари времена, та мисълта ми беше, че „пътят на живота“ може да се промени драстично от плануваното и да държиш на същите хора, с които си бил всеки ден преди 😉

    1. Не отричам възможността. Никога не знаеш какво ще се случи с живота ти, нито кой ще бъде в него след време.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s